Ορθοδοντική

Τι είναι ορθοδοντική ;

Η Ορθοδοντική είναι ένας ιατρικός κλάδος που ασχολείται με τη διόρθωση των δοντιών. Σκοπός της Ορθοδοντικής είναι να βελτιώσει τη λειτουργία της στοματικής κοιλότητας, να βελτιώσει την εμφάνιση των δοντιών και να διατηρήσει την υγεία τους.

Ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ντρέπεται να χαμογελάσει επειδή τα δόντια του είναι ιδιαίτερα στραβά και νιώθουν πως πλέον έχουν χάσει την ευκαιρία να ισιώσουν τα δόντια τους, επειδή πλέον είναι ενήλικες. 

Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι διόρθωσης των δοντιών περιλαμβάνουν τη χρήση σταθερών ορθοδοντικών μηχανημάτων, όπως τα μεταλλικά και κεραμικά σιδεράκια, και αφαιρούμενων ορθοδοντικών μηχανημάτων, όπως αόρατους νάρθηκες.

Οι ορθοδοντικές διαδικασίες μπορούν να είναι αποτελεσματικές για τη διόρθωση πολλών διαφορετικών οδοντιατρικών προβλημάτων, όπως ανώμαλα δόντια και κενά μεταξύ των δοντιών. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ορθοδοντική αγωγή πρέπει να συμβουλεύονται τον ορθοδοντικό τους για τις κατάλληλες μεθόδους και τον αναμενόμενο χρόνο θεραπείας.

Περιεχόμενο

Μεταλλικά Σιδεράκια

Πώς λειτουργούν τα μεταλλικά σιδεράκια;

Τα μεταλλικά σιδεράκια λειτουργούν με την άσκηση συνεχούς πίεσης στα δόντια, η οποία τα μετακινεί σταδιακά στην επιθυμητή θέση. Τα σιδεράκια είναι κολλημένα στα δόντια και συνδέονται με σύρματα, τα οποία σφίγγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για τη ρύθμιση της πίεσης.

Πόσο καιρό πρέπει να φοράτε μεταλλικά σιδεράκια;

Το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να φορέσετε μεταλλικά σιδεράκια εξαρτάται από τη σοβαρότητα του ορθοδοντικού σας προβλήματος, αλλά ο μέσος χρόνος θεραπείας είναι περίπου 2 χρόνια.

Είναι επώδυνα τα μεταλλικά σιδεράκια;

Κάποια δυσφορία και πόνος είναι φυσιολογικά όταν τοποθετείτε για πρώτη φορά μεταλλικά σιδεράκια ή μετά τις προσαρμογές, αλλά αυτό θα πρέπει να διαρκέσει μόνο για λίγες ημέρες. Ο πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς συνταγή.

Μπορείτε να φάτε κανονικά με μεταλλικά σιδεράκια;

Ενώ μπορείτε να τρώτε τα περισσότερα τρόφιμα με μεταλλικά σιδεράκια, υπάρχουν ορισμένα που πρέπει να αποφεύγετε, όπως σκληρά ή κολλώδη τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα σιδεράκια ή τα σύρματα. Ο ορθοδοντικός σας θα σας δώσει έναν κατάλογο με τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε και θα σας δώσει συμβουλές για το πώς να τρώτε με σιδεράκια.

Πώς καθαρίζετε τα μεταλλικά σιδεράκια;

Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να διατηρείτε τα σιδεράκια σας καθαρά. Ο ορθοδοντικός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει τη χρήση ειδικής ορθοδοντικής βούρτσας ή άλλων εργαλείων καθαρισμού που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε σε όλες τις γωνίες και τις σχισμές των σιδεράκια σας.

Κεραμικά Σιδεράκια

Από τι είναι κατασκευασμένα τα κεραμικά σιδεράκια;

Τα κεραμικά σιδεράκια είναι κατασκευασμένα από διαφανή ή χρωματισμένα με τα δόντια υλικά, συνήθως πορσελάνη ή σύνθετα υλικά, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο εμφανή από τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια.

Είναι τα κεραμικά σιδεράκια εξίσου αποτελεσματικά με τα μεταλλικά σιδεράκια;

Ναι, τα κεραμικά σιδεράκια είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα μεταλλικά σιδεράκια για τη διόρθωση ποικίλων ορθοδοντικών προβλημάτων, όπως στραβά δόντια, συνωστισμένα δόντια και προβλήματα δαγκώματος.

Πόσο καιρό πρέπει να φοράω κεραμικά σιδεράκια;

Η διάρκεια της θεραπείας με κεραμικά σιδεράκια ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα του ορθοδοντικού προβλήματος και την ανταπόκριση του κάθε ασθενούς στη θεραπεία. Συνήθως, η θεραπεία με κεραμικά σιδεράκια διαρκεί μεταξύ 18 και 36 μηνών.

Είναι τα κεραμικά σιδεράκια πιο ακριβά από τα μεταλλικά σιδεράκια;

Ναι, τα κεραμικά σιδεράκια είναι συνήθως πιο ακριβά από τα μεταλλικά σιδεράκια λόγω του υψηλότερου κόστους κατασκευής τους και των υλικών που χρησιμοποιούνται. Ωστόσο, το κόστος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον ορθοδοντικό και το συγκεκριμένο σχέδιο θεραπείας του ασθενούς.

Αόρατοι Νάρθηκες (Invisalign)

Τι είναι τα Αόρατα Σιδεράκια;

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ορθοδοντικών μηχανισμών που θεωρούνται “αόρατοι” ή λιγότερο εμφανείς στο μάτι:

  • Διάφανα (κεραμικά) σιδεράκια: Τοποθετούνται στην μπροστινή πλευρά των δοντιών και επιτρέπουν στο φως να διαπερνά το υλικό τους, κάνοντας κυρίως τα δόντια ορατά και αποφεύγοντας σχεδόν την προβολή του ορθοδοντικού μηχανισμού.
  • Γλωσσικά σιδεράκια: Τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά των δοντιών και είναι μεταλλικά, κάνοντάς τα πολύ δύσκολα αντιληπτά από τους παρατηρητές.
  • Διάφανοι ορθοδοντικοί νάρθηκες: Καλύπτουν την επιφάνεια όλων των δοντιών, επιτρέποντας τη φυσιολογική ομιλία και χωρίς καμία επίδραση στην εμφάνιση.

Αόρατα σιδεράκια ή αόρατοι νάρθηκες; Ποιες οι διάφορες και από τι υλικά φτιάχνονται;

Οι αόρατοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί που κατασκευάζονται κυρίως από κεραμικό ή πλαστικό υλικό, τοποθετούνται στην μπροστινή επιφάνεια των δοντιών και δεν μπορούν να μετακινηθούν από τον ασθενή. Ενδέχεται να προκαλέσουν ελαφρώς μεγαλύτερη αίσθηση δυσφορίας σε σχέση με τους διάφανους νάρθηκες στους ασθενείς, για τις πρώτες τρεις ημέρες, μέχρι να συνηθίσουν τους μηχανισμούς.

Οι αόρατοι νάρθηκες κατασκευάζονται από ένα εξειδικευμένο θερμοπλαστικό υλικό και αγκαλιάζουν ολόκληρη την επιφάνεια των δοντιών. Αυτοί επιτρέπουν στον ασθενή να αφαιρέσει μόνος του τους μηχανισμούς, είτε για διατροφή είτε για κοινωνικούς λόγους. Ωστόσο, η επιτυχής χρήση τους απαιτεί πλήρη συνεργασία από τον ασθενή και επαρκή χρόνο εφαρμογής.

Τα αόρατα σιδεράκια είναι για παιδιά και ενήλικες;

Τόσο τα διάφανα κεραμικά σιδεράκια όσο και οι αόρατοι ορθοδοντικοί νάρθηκες είναι κατάλληλοι για ενήλικες και παιδιά. Ωστόσο, στα παιδιά υπάρχει ο περιορισμός της ανάπτυξης του προσώπου τους, ο οποίος μπορεί να καταστήσει ακατάλληλη τη θεραπεία με διαφανείς ορθοδοντικούς νάρθηκες για τη διόρθωση οστεοσκελετικών παρεκκλίσεων. Επιπλέον, ο έλεγχος της συνεργασίας στα παιδιά και στους νεαρούς εφήβους αποτελεί πρόσθετο περιορισμό.

Σε ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει την ορθοδοντική του θεραπεία;

Δεν υπάρχει ένα σταθερό ηλικιακό όριο για την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας, καθώς αυτό εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να πραγματοποιείται μια πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό γύρω στην ηλικία των 7, ώστε να προγραμματιστεί η παρέμβαση και να αποφασιστεί σε ποια ηλικία θα πρέπει να γίνει. Στην περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσκεψη στα 7 χρόνια, θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ραντεβού μέχρι την ηλικία των 9.

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης; Θα γίνει σε ένα ραντεβού;

Η τοποθέτηση των μηχανισμών εξαρτάται από τον επιλεγόμενο τύπο θεραπείας. Στην περίπτωση των στατικών μηχανισμών, η τοποθέτηση γίνεται σταδιακά, ξεκινώντας συνήθως από την άνω γνάθο και στη συνέχεια μετά από λίγους μήνες τοποθετούνται και οι μηχανισμοί στην κάτω γνάθο. Στις θεραπείες με τους διάφανους νάρθηκες, η θεραπεία ξεκινά και στις δύο γνάθους αμέσως μετά την παραλαβή των μηχανισμών από το αντίστοιχο εργαστήριο.

Πόσο χρόνο θα πρέπει να ‘’φορέσω’’ τα αόρατα σιδεράκια ή τους αόρατους νάρθηκες; Διαφέρει ο χρόνος ανάλογα τον μηχανισμό που θα επιλεγεί ή εξαρτάται μόνο από το ορθοδοντικό μου πρόβλημα;

Η συνήθης διάρκεια μιας πλήρους ορθοδοντικής θεραπείας είναι περίπου 24 μήνες, αλλά ο χρόνος αυτός μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πρόβλημα του ασθενούς και τη θεραπεία που επιλέγεται. Συνεπώς, κάθε ασθενής αξιολογείται ξεχωριστά και ενημερώνεται από την αρχή για το εκτιμώμενο χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής του θεραπείας.

Γιατί να μη βάλω γλωσσικά σιδεράκια που δε φαίνονται και να προτιμήσω τα αόρατα σιδεράκια ή τους αόρατους νάρθηκες;

Οι αόρατοι νάρθηκες και τα λευκά “διαφανή” σιδεράκια, είναι πιο ανεκτοί από τους περισσότερους ασθενείς σε σχέση με τα γλωσσικά εσωτερικά σιδεράκια. Τα γλωσσικά σιδεράκια μπορούν να προκαλέσουν ενοχλήσεις και δυσκολίες στη μάσηση και κατάποση τροφής για μερικές ημέρες και επίσης είναι πιθανό να προκαλέσουν προσωρινά προβλήματα στην ομιλία μέχρι ο ασθενής να τα συνηθίσει.