Εμφυτεύματα

Τι είναι το εμφύτευμα;

Ένα εμφύτευμα είναι μια τεχνική αντικατάστασης της ρίζας ενός δοντιού και τοποθετείται εκεί όπου έχει χαθεί το φυσικό δόντι. Αντίστοιχα με το φυσικό δόντι, το οδοντικό εμφύτευμα εκτελεί την ίδια βιολογική λειτουργία και προσφέρει στον ασθενή την ίδια αίσθηση στο στόμα, τη δυνατότητα για άριστη μάσηση και ομιλία, καθώς και τέλεια αισθητική. 

Επίσης, αποτελεί την ιδανική λύση για την αντικατάσταση των φυσικών δοντιών. Κατασκευαστικά, το εμφύτευμα είναι ένας μικρός άξονας από καθαρό τιτάνιο, υλικό που είναι απόλυτα βιοσυμβατό και χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική εδώ και πάνω από 25 χρόνια.

Περιεχόμενο

Διαδικασία εμφύτευσης

Η θεραπεία με εμφυτεύματα είναι μια διαδικασία που δεν προκαλεί πόνο και μπορεί να εκτελεστεί με τοπική αναισθησία, παρόμοια με άλλες θεραπείες που εφαρμόζονται στον οδοντιατρικό τομέα. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει μια μικρή τομή στο ούλο και την τοποθέτηση του εμφυτεύματος στο οστό. Μετά την επέμβαση, συνήθως συνταγογραφούνται  παυσίπονα και σε ορισμένες περιπτώσεις αντιβιοτικά, αν κριθεί απαραίτητο.

Έπειτα, τοποθετούνται μεμονωμένα δόντια ή προσθετικές εργασίες πάνω στα εμφυτεύματα, τα οποία είναι σταθερά και δε δημιουργούν προβλήματα.

Μπορούν όλοι να δεχθούν εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται σε όλους όσους έχουν καλή οστική μάζα και είναι υγιείς. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η θεραπεία απαιτεί καλή στοματική υγιεινή και συχνή επαφή με τον οδοντίατρο. 

Το ποσοστό επιτυχίας των εμφυτευμάτων ξεπερνά το 95%

Πλεονεκτήματα εμφυτευμάτων

  • Έχουν την αίσθηση και την εμφάνιση των φυσικών δοντιών 
  • Δε χρειάζεται να επέμβουμε στα κοντινά δόντια για την τοποθέτηση προσθετικών εργασιών 
  • Δεν έχουμε συρρίκνωση της οστικής μάζας στους σιαγώνες
  • Μας χαρίζουν μια απολύτως φυσιολογική ζωή 
  • Έχουμε απόλυτα σταθερές τις προσθετικές εργασίες

Έχουν όριο ηλικίας για την τοποθέτηση εμφυτεύματος;

Η τοποθέτηση εμφυτεύματος δεν εξαρτάται από την ηλικία αλλά από την ποσότητα οστικής μάζας που υπάρχει. Ένας οδοντίατρος μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό αυτής της ποσότητας, αξιολογώντας την περιοχή της γνάθου μετά από πανοραμική ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία.

Είναι εύκολη η συντήρησή τους;

Μετά την εγκατάσταση των εμφυτευμάτων, εσείς έχετε την ευθύνη να διασφαλίσετε τη μακροπρόθεσμη επιτυχία τους. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσετε καλή στοματική υγιεινή, καθώς το εμφύτευμα απειλείται από την οδοντική πλάκα. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα.