Θήκες

Τι είναι η στεφάνη στα δόντια και γιατί τη χρειαζόμαστε;

Η στεφάνη προφυλάσσει το δόντι και το αποκαθιστά στο φυσιολογικό σχήμα, μέγεθος και λειτουργικότητα. Σκοπός της είναι να ενισχύει ένα δόντι ή να βελτιώνει την εμφάνισή του. 

Περιεχόμενο

Με μία στεφάνη μπορούμε:

Από τι κατασκευάζεται μια στεφάνη;

Όταν πρέπει να επιλέξουμε το κατάλληλο υλικό για τη στεφάνη σας, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα της. Ο οδοντίατρος θα αξιολογήσει τη θέση του δοντιού, των ούλων, τον βαθμό που φαίνεται το δόντι όταν χαμογελάτε, το χρώμα του και τη λειτουργικότητά του. Υπάρχουν διαφορετικά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή στεφάνης, όπως μεταλλικά κράματα, κεραμικά υλικά, πορσελάνη, σύνθετη ρητίνη ή συνδυασμοί αυτών των υλικών.

Πώς τοποθετείται μια στεφάνη;

Η διαδικασία της θεραπείας αυτής απαιτεί αρκετά στάδια εργασίας και συνήθως απαιτείται τουλάχιστον δύο επισκέψεις στον οδοντίατρο για να ολοκληρωθεί. Αρχικά, ο οδοντίατρος προσαρμόζει το δόντι αφαιρώντας το εξωτερικό του τμήμα, ώστε να είναι συμβατό με το πάχος της στεφάνης. Έπειτα, λαμβάνει ένα αποτύπωμα για να έχει μια ακριβή αντιγραφή του δοντιού. Στη συνέχεια, ο οδοντοτεχνίτης, ακολουθώντας τις οδηγίες του οδοντιάτρου, χρησιμοποιεί το αντίγραφο για να διαμορφώσει το σχήμα και το μέγεθος της στεφάνης.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής της στεφάνης, τοποθετείται ένα προσωρινό κάλυμμα στο παρασκευασμένο δόντι. Όταν η στεφάνη είναι έτοιμη, ο οδοντίατρος την τοποθετεί στο στόμα και πραγματοποιεί τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Όταν ο ασθενής και ο οδοντίατρος είναι ικανοποιημένοι από την εικόνα και την αίσθηση της στεφάνης, γίνεται η συγκόλλησή της στα δόντια.

Η φροντίδα των δοντιών σας

Να βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα τα δόντια σας και να χρησιμοποιείται νήμα ή κάποιο άλλο εργαλείο καθαρισμού του χώρου μεταξύ των δοντιών. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να σας εξετάζει τακτικά ο οδοντίατρος σας και να κάνει καθαρισμό των δοντιών σας στο ιατρείο. 

Ολοκεραμικές Θήκες (Στεφάνες)

Οι ολοκεραμικές θήκες είναι οδοντιατρικές αποκαταστάσεις, που είναι κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου από κεραμικά υλικά, όπως πορσελάνη ή ζιρκονία. Αυτές οι αποκαταστάσεις είναι δημοφιλείς επειδή είναι υψηλής αισθητικής, βιοσυμβατές και μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να ταιριάζουν με το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθος των φυσικών δοντιών.

Οι ολοκεραμικές θήκες χρησιμοποιούνται συχνά για την αποκατάσταση δοντιών που έχουν υποστεί βλάβη, έχουν φθαρεί ή έχουν αποχρωματιστεί. Χρησιμοποιούνται επίσης για την αντικατάσταση δοντιών που λείπουν ή για τη βελτίωση της εμφάνισης δοντιών που είναι παραμορφωμένα ή ανομοιόμορφα. Επειδή κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου από κεραμικό, αυτές οι θήκες είναι εξαιρετικά ανθεκτικές και μπορούν να διαρκέσουν πολλά χρόνια με την κατάλληλη φροντίδα και συντήρηση.

Θήκες Μεταλλοπορσελάνης

Οι θήκες μεταλλοπορσελάνης, είναι οδοντιατρικές αποκαταστάσεις που αποτελούνται από συνδυασμό πορσελάνης και μετάλλου.

Κατασκευάζεται μια λεπτή μεταλλική υποκατασκευή που προσαρμόζεται πάνω στο παρασκευασμένο δόντι και στη συνέχεια ένα στρώμα πορσελάνης συγχωνεύεται πάνω στο μέταλλο για να δημιουργηθεί το εξωτερικό στρώμα της θήκης. Η μεταλλική υποκατασκευή παρέχει αντοχή και στήριξη στην πορσελάνη, ενώ η πορσελάνη παρέχει μια φυσική και αισθητικά ευχάριστη εμφάνιση.

Οι θήκες μεταλλοπορσελάνης χρησιμοποιούνται συνήθως για την αποκατάσταση δοντιών που έχουν υποστεί βλάβη, φθορά ή αποχρωματισμό και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση δοντιών που λείπουν. Συχνά προτιμώνται για τα οπίσθια δόντια επειδή παρέχουν την απαραίτητη αντοχή για μάσηση και δάγκωμα.

Τι είναι η Προσθετική;

Η Προσθετική είναι ο τομέας της Οδοντιατρικής που ασχολείται με την αποκατάσταση των ελλειπόντων δοντιών και την εξισορρόπηση της σύγκλεισης, προσφέροντας ένα μακροπρόθεσμα σταθερό, λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Περιλαμβάνει:

  • Στεφάνες (θήκες)
  • Ζιρκόνιο – Πορσελάνη 
  • Γέφυρες 
  • Μερικές οδοντοστοιχίες
  • Ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες) 
  • Εμφυτεύματα 

Μέχρι σήμερα, η στεφάνη των δοντιών δημιουργούνταν από μέταλλο και καλύπτονταν με πορσελάνη, δίνοντας έναν αρκετά ελκυστικό εμφανισιακό αποτέλεσμα. Ωστόσο, το μέταλλο έχει ορισμένα μειονεκτήματα, ιδίως μακροπρόθεσμα.

Μερικά από τα μειονεκτήματα είναι: 

  • Η αμφιλεγόμενη βιοσυμβατότητα του υλικού
  • Η βάση της στεφάνης που μαυρίζει  

Έτσι, το ζιρκόνιο αναλαμβάνει το ρόλο του μετάλλου και συνδυάζεται με μια πορσελάνη για να προσφέρει ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, επιτρέπει στο φως να διαπεράσει την πορσελάνη ανεμπόδιστα, χωρίς να υπάρχουν ίχνη της στεφάνης.

Επίσης, το ζιρκόνιο δεν υπόκειται σε φθορά και συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης του χρώματος του ή άλλων μακροπρόθεσμων επιπλοκών. Τέλος, η αντοχή του ζιρκονίου είναι αξιοσημείωτη, οπότε οι στεφάνες που κατασκευάζονται από αυτό διαρκούν για πολλά χρόνια και επιτρέπουν την κατασκευή γέφυρας σε πολλά περισσότερα δόντια.