Λεύκανση

Τι είναι λεύκανση δοντιών;

Η λεύκανση δοντιών είναι μια αισθητική οδοντιατρική διαδικασία που περιλαμβάνει τη χρήση διάφορων τεχνικών με σκοπό να βελτιώσει το χρώμα των δοντιών αλλά και να αυξήσει τη φωτεινότητά τους. Είναι μια δημοφιλής οδοντιατρική θεραπεία που βελτιώνει τα κίτρινα ή δυσχρωμικά δόντια προσφέροντας ένα πιο υγιές και λευκό χαμόγελο.

Περιεχόμενο

Γιατί αποχρωματίζονται τα δόντια;

Καθώς περνά ο χρόνος, τα δόντια αποχωρίζονται φυσιολογικά το λαμπερό τους χρώμα και αποκτούν σκουρόχρωμη και κίτρινη όψη, λόγω της αύξησης της οδοντίνης που εναποτίθεται εσωτερικά τους με την πάροδο του χρόνου. Εκτός από αυτό, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μεταβολή του χρώματος των δοντιών, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού ή αναψυκτικών με χρωστικές, καθώς και η έλλειψη σωστής στοματικής υγιεινής, η οποία οδηγεί στην πρόκληση πλάκας και πέτρας. Επιπλέον, τα δόντια που έχουν υποστεί απονεύρωση ή έχουν νεκρωθεί, παρουσιάζουν σκουρόχρωμο και γκρίζο χρώμα. Τέλος, τα δόντια με παλιές μεταλλοκεραμικές στεφάνες εμφανίζουν γκρι χρώμα στην περιοχή των ούλων.

Πότε να κάνει ένας ασθενής λεύκανση;

Αν ένας ασθενής παρατηρεί ότι το χρώμα των δοντιών του έχει αλλάξει και δεν είναι ικανοποιημένος με το σκούρο κίτρινο, καφέ ή γκρι χρώμα του χαμόγελου του, μπορεί να επιλέξει τη λεύκανση δοντιών για να βελτιώσει την εμφάνιση των δοντιών του.

Επίσης, αν θυμάστε έναν συνάδελφο σας με ένα μαύρο δόντι, αυτό πιθανότατα συνέβη επειδή το δόντι αυτό έχει απονευρωθεί στο παρελθόν και έχει μαυρίσει. Σε αυτή την περίπτωση, η λεύκανση μπορεί να βοηθήσει να αποκατασταθεί η λάμψη των δοντιών του ασθενούς και να του χαρίσει ένα όμορφο και λαμπερό χαμόγελο.

Πώς γίνεται η λεύκανση δοντιών;

Για τη λεύκανση των κίτρινων ή δυσχρωμικών δοντιών, χρησιμοποιείται μια λευκαντική ουσία σε μορφή ζελέ που απελευθερώνει οξυγόνο. Το οξυγόνο απομακρύνει τις χρωστικές ουσίες από τα δόντια χωρίς να τα βλάπτει. Υπάρχουν δύο λευκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη λεύκανση των δοντιών:

  • Το υπεροξείδιο του υδρογόνου 
  • Υπεροξείδιο του καρβαμιδίου


Και οι δύο χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές περιεκτικότητες, αλλά το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου χρησιμοποιείται συχνότερα τα τελευταία χρόνια σε σύγκριση με το υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Πώς δρουν οι λευκαντικές ουσίες στα δόντια;

Οι λευκαντικές ουσίες εφαρμόζονται στην επιφάνεια των δοντιών και σταδιακά διεισδύουν στην αδαμαντίνη και οδοντίνη. Κατόπιν αυτοενεργοποιούνται και διασπώνται σε νερό και δραστικά ιόντα υδροξυλίου. Τα ιόντα υδροξυλίου προσκολλώνται στα σωματίδια των χρωστικών ουσιών και τα αποδομούν χημικά. Για να ενισχυθεί η δράση των λευκαντικών παραγόντων, μπορεί να εφαρμοστούν ειδικές λάμπες λεύκανσης ή laser.

Ποιες είναι οι τεχνικές λεύκανσης;

Λεύκανση στο οδοντιατρείο:

  • Οι οδοντίατροι καθαρίζουν προσεκτικά τα ούλα και γυαλίζουν τα δόντια πριν από τη λεύκανση. 
  • Στη συνέχεια, απομονώνουν τα ούλα με ειδικό υλικό, ώστε η λευκαντική ουσία να μην επηρεάσει τα ούλα. 
  • Στη συνέχεια, εφαρμόζεται η λευκαντική ουσία στους δόντια και αφήνεται εκεί για περίπου 30-40 λεπτά.
  • Τέλος, ο οδοντίατρος ξεπλένει το λευκαντικό υλικό και ο ασθενής έχει ένα λαμπερό χαμόγελο.


Για να επιτευχθεί ικανοποιητική αλλαγή στο χρώμα των δοντιών, απαιτούνται συνήθως 2-3 συνεδρίες λεύκανσης στο ιατρείο, καθεμία διάρκειας μίας ώρας. Οι ασθενείς μπορεί να είναι ικανοποιημένοι με 2 ή 4 συνεδρίες ανάλογα με τις ατομικές τους ανάγκες. Η διαφορά στο χρώμα των δοντιών μετά τη λεύκανση στο ιατρείο είναι συνήθως εμφανής μετά τη δεύτερη συνεδρία, αλλά αυτό εξαρτάται από το αρχικό χρώμα των δοντιών και τη φωτεινότητα που επιθυμεί ο ασθενής. Είναι λογικό ότι τα κίτρινα ή πολύ σκούρα γκρι δόντια θα λευκάνουν γρηγορότερα και πιο έντονα σε σύγκριση με δόντια που ήδη έχουν ένα ανοιχτόχρωμο λευκό.

Λεύκανση με ναρθηκάκια στο σπίτι:

Η λεύκανση των δοντιών με ναρθηκάκια είναι μια επιλογή για όσους θέλουν να λευκάνουν τα δόντια τους με ασφάλεια και ευκολία στο σπίτι τους. Κατά τη χρήση τους, πρέπει να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες του οδοντίατρου σας για να αποφύγετε τυχόν βλάβες στα δόντια σας. Η λεύκανση με ναρθηκάκια μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως και μερικές εβδομάδες, ανάλογα με τη συχνότητα και τη διάρκεια της χρήσης τους. Ο ασθενής μπορεί να κρατήσει τα μασελάκια και να επαναλάβει την διαδικασία της λεύκανσης μελλοντικά για συντήρηση του αποτελέσματος σύμφωνα με τις οδηγίες του Οδοντιάτρου. Η συγκεκριμένη θεραπεία ειναι η πιο αποτελεσματική και είναι αυτή που προτείνουμε σαν Ιατρείο.

Γιατί ο καθαρισμός είναι απαραίτητος πριν τη λεύκανση;

Ο καθαρισμός πριν από τη λεύκανση είναι απαραίτητος, επειδή απομακρύνει τυχόν πλάκα ή υπολείμματα στην επιφάνεια των δοντιών. Εάν τα δόντια δεν καθαριστούν σωστά πριν από τη λεύκανση, το τζελ λεύκανσης μπορεί να μην είναι σε θέση να διεισδύσει αποτελεσματικά στο σμάλτο των δοντιών, οδηγώντας σε ανομοιόμορφα αποτελέσματα. Επιπλέον, οποιαδήποτε συσσώρευση βακτηρίων ή σωματιδίων τροφής μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας λεύκανσης. Επομένως, είναι σημαντικό να έχετε ένα καθαρό και υγιές στόμα πριν υποβληθείτε σε οποιαδήποτε διαδικασία λεύκανσης.