Βρυγμός ή Σφίξιμο Δοντιών;

Η κατάσταση όπου ένα άτομο σφίγγει ή τρίζει τα πάνω και κάτω δόντια του χωρίς να το αντιλαμβάνεται ονομάζεται βρυγμός. Αυτό συμβαίνει συχνά, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια του ύπνου του ατόμου. Επιπλέον, ο βρυγμός μπορεί να συμβαίνει και κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων, όπως κατά τη διάρκεια εργασίας, αγχωτικών καταστάσεων, ή ακόμα και χωρίς κανένα αντιληπτό λόγο. Οι γονείς ή οι σύντροφοι μπορούν να παρατηρήσουν τον έντονο θόρυβο του βρυγμού των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου του ατόμου.

Πώς καταλαβαίνω ότι τρίζω τα δόντια μου;

Συνήθως οι περισσότεροι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται το γεγονός ότι τρίζουν τα δόντια τους, ακόμα και όταν αντιμετωπίζουν πόνοκεφάλους ή πόνους στο πρόσωπο. Δε συνδέουν αυτό το σύμπτωμα με το τρίξιμο των δοντιών τους. Συνήθως οι ασθενείς γίνονται ενήμεροι για αυτό το πρόβλημα μόνο όταν τους το αναφέρει ο οδοντίατρός τους και τους δείχνει τα σημάδια της φθοράς των δοντιών τους. Επομένως, είναι σημαντικό να ενημερώνουν τον οδοντίατρό τους αν αντιλαμβάνονται τέτοια συμπτώματα ή αν τους το αναφέρει κάποιος από το περιβάλλον τους.

Πού οφείλεται;

Η ανησυχία και η ψυχολογική πίεση αποτελούν πιθανώς τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στον βρυγμό των δοντιών. Πολλοί ασθενείς δηλώνουν ότι αισθάνονται περισσότερη πίεση στα δόντια τους όταν εκνευρίζονται ή αισθάνονται λυπημένοι. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον βρυγμό, όπως ορισμένα φάρμακα και μια πιθανή γενετική προδιάθεση. Επιπλέον, η σωστή στοματική υγιεινή και ο καθαρισμός των δοντιών μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του βρυγμού. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η ψυχολογική υγεία και η φροντίδα των δοντιών συνδέονται μεταξύ τους και μπορούν να επηρεάσουν αμοιβαία την υγεία μας.

Τι επιπτώσεις έχει;

Η συστηματική σύσφιξη των δοντιών οδηγεί σε υπερφόρτιση του στοματογναθικού συστήματος, και ειδικότερα των δοντιών και των μυών που συμμετέχουν στη μάσηση. Οι επιπτώσεις στα δόντια μπορεί να είναι διαφορετικές, όπως για παράδειγμα η φθορά της επιφάνειας τους. Συχνά η φθορά αυτή είναι τόσο έντονη, που η αποκατάσταση των δοντιών μπορεί να γίνει μόνο με προσθετικές εργασίες, όπως στεφάνες και γέφυρες. Επιπλέον, σε περιπτώσεις όπου τα δόντια είναι περιοδοντικά βεβαρημένα λόγω περιοδοντίτιδας, η συστηματική σύσφιξη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κινητικότητάς τους.

Η περισσότερη κοινή ένδειξη της υπερφόρτισης των μασητήριων μυών σε ανθρώπους είναι ο πόνος στο κεφάλι και στο πρόσωπο. Οι ασθενείς επίσης αισθάνονται κόπωση στους μύες το πρωί και έχουν μειωμένη ικανότητα να ανοίξουν πλήρως το στόμα τους λόγω πόνου, ο οποίος περιορίζει την κινητικότητα της κάτω γνάθου. Οι ασθενείς δυσκολεύονται να μασήσουν σκληρές τροφές και σε πιο σοβαρά στάδια, η ομιλία και η κατανάλωση στερεών τροφών είναι εξίσου δύσκολες. Αυτά συνοδεύονται συνήθως από έντονους πονοκεφάλους. Η υπερφόρτιση των αρθρώσεων παρουσιάζει παρόμοιες συνέπειες με αυτές της υπερλειτουργίας των μασητήριων μυών, με την προσθήκη θορύβων στην άρθρωση κατά την κίνηση της κάτω γνάθου κατά τη μάσηση και την ομιλία.

Πώς θεραπεύεται;

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον βρυγμό των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συνεπώς, κάποιος που αυτο-προκαλεί το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών του κατά τη διάρκεια του ύπνου, δεν μπορεί να το σταματήσει. Παρόλα αυτά, ο οδοντίατρος μπορεί να παρέχει σημαντική βοήθεια στον έλεγχο των υπέρμετρων καταστρεπτικών δυνάμεων που προκαλούνται από αυτήν τη συνήθεια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί κυρίως μέσω της κατασκευής ενός ειδικού τύπου νάρθηκα, που προσαρμόζεται ανάλογα με την περίπτωση και εφαρμόζεται στα δόντια του ασθενή

Ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς, ο νάρθηκας κατασκευάζεται με έναν τρόπο που βοηθάει στη χαλάρωση των μυών και αποσυμφορίζει την άρθρωση. Επιπλέον, ο νάρθηκας προστατεύει τα δόντια από τη φθορά, καθώς είναι κατασκευασμένος από μαλακό υλικό που φθείρεται αντί των δοντιών μας. Ωστόσο, η κατασκευή και η ρύθμιση του νάρθηκα είναι αποκλειστική ευθύνη του οδοντιάτρου, καθώς υπάρχουν διάφορα είδη νάρθηκα και ανάλογα με την περίπτωση πρέπει να επιλεγεί ο κατάλληλος τύπος.Τέλος, η λανθασμένη ρύθμιση ή η εσφαλμένη επιλογή υλικού μπορεί να οδηγήσει στη χειροτέρευση των συμπτωμάτων του ασθενούς.

Εμπιστευτείτε την Παπαγιαννόπουλος Dental Clinic

Στην κλινική μας, ακολουθούμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη θεραπεία του βρυγμού. Η ομάδα των έμπειρων οδοντιάτρων μας θα συνεργαστεί μαζί σας για να εντοπίσει τις υποκείμενες αιτίες του τριξίματος των δοντιών σας, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος, κακή ευθυγράμμιση των δοντιών ή άλλα ζητήματα. Από εκεί και πέρα, θα καταρτίσουμε ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας που περιλαμβάνει τη χρήση ναρθήκων. 

Εάν αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους συμπτώματα ή εάν απλώς αναζητάτε μια αξιόπιστη οδοντιατρική κλινική για την παροχή φροντίδας, σας προσκαλούμε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού μαζί μας σήμερα. Η ομάδα μας είναι αφοσιωμένη στο να σας βοηθήσει να αποκτήσετε ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί σας για την επίτευξη των οδοντιατρικών σας στόχων. Επικοινωνήστε μαζί μας στο 231 085 3875!